Ευρετήριο Άρθρου

Τι είναι ο άνθρωπος, τι είναι η ζωή, πως συνεργάζονται και αλληλοεπηρεάζονται «ψυχή και σώμα», τι είναι τελικά καθοριστικό για την πορεία της ανθρωπότητας.... Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε, άλλες φορές για να βάλουμε μια τάξη στο φαινομενικό χάος που επικρατεί μέσα μας και γύρω μας και άλλες φορές για να κατανοήσουμε ακριβώς το αντίθετο, δηλ. την αξιοθαύμαστη τάξη και συνέπεια που παρατηρούμε. Η έμφυτη περιέργεια, η ανασφάλεια που προκαλείται από το άγνωστο και οι συναισθηματικές ανάγκες με τους αντίστοιχους φόβους επηρεάζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό και την εξέλιξη. Κι έτσι φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Μέσα σε μια καταπληκτική φύση και με έναν καταπληκτικό εγκέφαλο θα περίμενε κανείς μια κάπως διαφορετική εξέλιξη. Στις θετικές επιστήμες και στην τεχνολογία τα πάμε πολύ καλά, πολλές φορές μάλιστα δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τα νέα δεδομένα. Συναισθηματικά όμως που βρισκόμαστε; Υπάρχει εξέλιξη, κι αν ναι, γιατί τόση καθυστέρηση;

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί συνεχώς για την φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματός μας, την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, την επιβίωση, τη διαιώνιση του είδους και για πολλές άλλες ανάγκες ή καταστάσεις που δεν μπορούν να απαριθμηθούν στο σημείο αυτό.